Herke Dekker wordt zijn leven lang al geïnspireerd door technologie. Dat resulteerde in de oprichting van Herke ICT Group. Zijn passie? Klanten helpen op een efficiëntere manier hun werk in te richten en op een betere manier samen te werken. Met technologie als middel, maar de mens altijd centraal. Nu, 20 jaar later, voelt hij die passie nog steeds. Een gesprek met een bevlogen man, wiens vertrouwen zijn kracht is maar hem soms ook in de weg zit.

“Zo mooi om te zien dat we met elkaar zulke gave dingen maken”

Herke werd geboren in een bouwfamilie. Dat hij Bouwkunde ging studeren was dan ook een logische keuze. Toch bleef het kriebelen na zijn opleiding. De ICT intrigeerde hem en liet hem niet los. Een ICT-studie volgde en samen met een compagnon startte Herke in 1993 een bedrijf in die sector. “We maakten software om businessprocessen te automatiseren, maar beheerden ook zakelijke netwerken. Daarnaast legden we – als één van de eersten in Nederland – glasvezelkabels. Ons bestand bestond uit grote klanten.” Met deze ervaring besloot Herke op 1 januari 1998 zelf een nieuw bedrijf op te richten: Herke Technology.

Hoe het allemaal begon; focus

Herke leende geld bij de bank, vond een zolderkamer in een grachtenpand in Alkmaar en begon in z’n eentje opnieuw. “Focus gaf ik prioriteit; ik wilde wel de breedte in, maar niet alles tegelijk aanpakken. Ik koos voor Microsoft. Dat bleek achteraf een heel goede keuze, maar was toentertijd helemaal niet zo logisch. De hele wereld sprak over Novell, Unix, WordPerfect, GroupWise, maar ik ging voor het toen nog minder grote Microsoft. Die lijn heb ik uitgezet en niet meer losgelaten. Zo kon ik wel de breedte in – server- en werkplekinrichting zonder mij in andere concurrerende systemen te moeten verdiepen. Een aantal jaren later maakte ik ook een duidelijke hardware keuze, namelijk voor HP”.

De tijd ver vooruit

Vanwege zijn achtergrond kende Herke heel wat bedrijven in de bouw en wist veel van hun processen. “Bouwbedrijven werkten veelal met losse systemen: voor het calculeren, begroten, relatiebeheer en voor de administratie. Iedere leverancier leverde daar hun eigen hardware bij. In geval van een storing moesten technici vaak uit een ander deel van het land komen. Eer ze bij de klant waren, lag het bedrijf al te lang stil. Dat moest beter! Ik begon met het bouwen van een netwerk via telefoonlijnen waarmee je systemen op afstand in de gaten hield en overnam bij storingen. Hierdoor konden we snel reageren, scheelde het veel reistijd en kosten. Dit systeem bood ons zelfs de mogelijkheid om de omgeving van klanten in de gaten te houden en zo eventuele storingen te voorkomen. Ik verkocht die service als maandabonnement en dat sprak ondernemers aan: ze wisten waar ze aan toe waren. Blijkbaar was ik mijn tijd ver vooruit, want tegenwoordig nemen we bijna alles als maandabonnement af.”

Eigen software voor de bouw

“In de bouw ontstond de behoefte aan een alles-in-1-pakket voor alle processen, van inkoop tot HR, van calculatie tot offerte en van relatiebeheer tot administratie. Bij voorkeur geen groot en duur systeem dat op een mainframe draaide, maar iets eenvoudigers. Ik had veel kennis van Deense Navision, de voorloper van Microsoft Dynamics NAV. Hier heb ik specifieke functionaliteit voor de bouw aan toegevoegd. Zo ontstond BouwVision ERP, de basis van onze softwarelijn BouwVision. Op dit moment zijn we een van de marktleiders.”

Eén grote familie

Team Herke ICT GroupHet bedrijf begon te groeien. Herke wilde graag een totaalpakket aan zijn klanten bieden. Daarom werd verkoop en het leveren van support toegevoegd. Het team groeide tot ruim 60 man – en vrouw – van vandaag de dag. “Dat is voor mij persoonlijk wel een ingewikkeld aspect: personeel. Ik ben iemand die vertrouwen geeft en dit vertrouwen ook graag terugkrijgt. Dit bedrijf voelt voor mij als één grote familie. Ik probeer als directeur nergens boven te staan, maar voel me één met het team. Van een nieuwe medewerker verwacht ik onbewust dat diegene tot z’n pensioen hier blijft werken, wat niet altijd een reële verwachting is in deze tijd. Als iemand besluit weg te gaan, vind ik dat moeilijk. Loyaliteit staat bij mij hoog aangeschreven.”

Wat Herke inspireert

“Na tien jaar Herke Technology werd het tijd voor een nieuwe naam: Herke ICT Group. Herke Technology klonk inmiddels wat te technisch. Herke ICT Group deed ons bedrijf meer eer aan. Maar op ons visitekaartje staat nog steeds ‘Inspired by technology’; een knipoog naar onze oude naam. Technologie inspireert mij nog altijd. Ik heb een brede interesse en zie overal mogelijkheden. Nieuwe, slimme technologieën fascineren me enorm. Ze geven mij altijd weer de energie en drive om door te pakken, iets nieuws te maken. Dit geldt ook als je een klant kunt helpen door zijn probleem op te lossen met inzet van slimme ICT. Dat is zo geweldig, dat maakt me trots! Het ontzorgen van klanten met ICT, op een manier waarbij de mens centraal staat en de automatisering zich aanpast. Dat is waarom ik met Herke ICT Group ben begonnen en die passie voel ik nog steeds. En natuurlijk inspireert het team mij. Elke dag loop ik een rondje om even iedereen gedag zeggen en te horen waar zij mee bezig zijn. Het is mooi om te zien dat we met elkaar gave dingen maken”.

De toekomst van ICT

“De toekomst van ICT? De ontwikkelingen zullen in ieder geval steeds sneller gaan. ICT wordt ook goedkoper. Kijk naar the Internet of Things (IoT), dat biedt een krachtige mogelijkheid om op een relatief goedkope manier ICT in te zetten. Met IoT-sensoren kun je nieuwe toepassingen creëren, bijvoorbeeld in de bouw. Waar is het materieel? Hoeveel uur heeft een bepaald apparaat gedraaid en is keuring al nodig? Of denk aan sensoren in gebouwen, die storingen  of lekkages detecteren en doorsturen. Vandaag de dag kun je eenvoudiger dan ooit nieuwe oplossingen ontwikkelen en in de markt zetten. Er kleven natuurlijk ook risico’s aan. Je kunt geconfronteerd worden met concurrenten die er gister nog niet waren. Je ziet kleine bedrijfjes van pas afgestudeerden die een hele mooie oplossing neerzetten. Maar ja, je ziet ze vaak weer net zo snel verdwijnen. Een goed idee is nog geen duurzaam bedrijf. Ook zullen mensen ICT steeds meer gaan afnemen als dienst, met een maandabonnement. Net zoals je stroom afneemt. De grenzen vervagen steeds meer en de markt wordt steeds groter.”

Lessen van 20 jaar ondernemerschap

“De belangrijkste lessen van 20 jaar Herke ICT Group voor mij zijn de grenzeloze mogelijkheden en dat vertrouwen geen vanzelfsprekend iets is. Vertrouwen hebben is vaak mijn kracht, maar soms zit het me in de weg. Contracten moeten waterdicht zijn, anders wordt er misbruik van gemaakt. Maak duidelijke afspraken, leg ze goed vast en zorg dat er geen misverstanden ontstaan. Daarnaast is focus ook essentieel. Ik vind alles leuk! Achteraf had ik misschien zelfs nog wel iets meer focus moeten hebben. Ik heb heel veel geleerd en leer nog elke dag. Dat vind ik ook zo leuk aan ICT; het verandert continu waardoor je moet blijven leren.”

Ruimte voor ontspanning

Herke Dekker motorcrossMotorcross is de sport van mij en mijn zoon! Op mijn 14de begonnen, tijdens mijn studie gestopt en weer opgepakt toen Bram ook ging rijden. In het weekend rijden we door heel Nederland voor wedstrijden. Uiteraard staan mijn vrouw Marrigje en dochter Mayke regelmatig aan de kant om ons aan te moedigen. Motorcross maakt mijn hoofd leeg. We zijn sportief bezig en sleutelen aan de motoren. Voor mij een bijzondere hobby, omdat ik deze passie deel met mijn zoon. Deze sport heeft mij ook gevormd tot wie ik nu ben. Het heeft me geleerd om te winnen en te verliezen, maar ook om door te zetten en tot het uiterste te gaan. Eigenschappen die ik goed heb kunnen gebruiken binnen de groei van mijn bedrijf.

Een IT partner die al 20 jaar bestaat is best bijzonder

“En kijk nu, voor je het weet ben je 20 jaar verder. Mijn Noord-Hollandse nuchterheid zegt: we zijn nog ‘maar’ 20 jaar op pad. Er zijn bedrijven die al honderd jaar – of nog langer – bestaan. Maar eigenlijk is in de ICT een 20 jarig jubileum best bijzonder. We maken er geen uitbundig feest van, maar een feestelijk tintje geven wij zeker aan dit mooie lustrum.”

Directeur-eigenaar Herke Dekker - Herke ICT Group

Herke Dekker
Directeur-eigenaar Herke ICT Group

Ben jij die professional die wordt geïnspireerd door technologie? Dan willen wij jou graag leren kennen.

Bekijk onze vacatures